Hoe is webdesign ontstaan: een duik in de ges
De oorsprong van webdesign Webdesign is een essentie...
Ontdek hoe het Brand Key Model, een essentieel hulpmiddel voor merkpositionering, jouw merkstrategie kan transformeren. Dit artikel biedt een diepgaande blik op wat het Brand Key Model is, hoe het werkt, en praktische tips om het effectief toe te passen. Van het identificeren van je kernsterktes tot het definiëren van je merkessentie, leer hoe dit model kan helpen bij het uitbouwen van een sterk en onderscheidend merk.
In deze tekst bespreken we daarom alles wat met het Brand Key Model te maken heeft. Bijvoorbeeld wat het is, hoe het werkt en wat de sterke en zwakke punten ervan zijn. Zo ben je aan het einde van de rit volledig zelf in staat om iets met deze informatie te doen.
Het Brand Key Model staat ook wel bekend als een positioneringsinstrument. Met andere woorden; het is een model dat je helpt om je als merk te positioneren in de markt.
De precieze oorsprong van dit model is niet geheel duidelijk. Zo bestaan er verschillende vormen van en krijgt het model ook verschillende namen. Hierdoor weet niemand precies wie het model nu precies gecreëerd heeft. Desondanks is het wel duidelijk dat het in de hedendaagse samenleving zeer goed van pas komt.
Het model zelf heeft de vorm van een sleutelgat. Dit sleutelgat is opgebouwd uit 9 verschillende stappen; de stappen 0 tot en met 8. Door deze stap voor stap toe te passen, geef je een bepaalde duiding aan een merk. Dit komt zowel de merkontwikkeling als ook de branding ten goede.
Laten we de verschillende stappen daarom even zorgvuldig doornemen.
De individuele stappen van het Brand Key Model vormen tezamen één geheel. Het zijn stuk voor stuk cruciale onderdelen om het positioneringsinstrument te laten werken. Wanneer je dit model daarom in de praktijk wilt toepassen, moet je alle stappen één voor één langslopen en begrijpen:
Effectieve merkpositionering begint met het identificeren van de ‘Root Strengths’ of kernkrachten van je merk. Deze stap legt de basis voor je merkstrategie en helpt je de unieke eigenschappen van je merk te benadrukken. Denk na over wat jouw merk onderscheidt:
Bij het begin beginnen, is cruciaal om een basis te leggen voor de komende jaren. De kern van het merk moet kloppen. Bijna iedere organisatie heeft een andere combinatie van kernkrachten.
Vervolgens ga je door naar wat oorspronkelijk als de eerste stap wordt gezien; het in kaart brengen van de concurrentie.
Als merk krijg je bijna altijd te maken met enkele directe concurrenten. Wie zijn dit? En welke merken zijn geen directe concurrenten, maar kunnen dit op indirecte wijze toch zijn of worden?
De derde stap in het toepassen van het Brand Key Model richt zich op het definiëren van je ‘doelgroep’. Een helder begrip van wie je doelgroep is, vormt de sleutel tot effectieve merkcommunicatie. Dit houdt in dat je de demografische, psychografische en gedragskenmerken van je potentiële klanten onderzoekt. Denk aan factoren zoals:
Je wilt meer precies weten wat de waarden van je doelgroep zijn. Zo ontstaat er een beeld van het ‘type’ mens waar je je op richt.
Hierna is het tijd voor consumenteninzichten. Mensen hebben een bepaalde motivatie of reden om voor een dienst of product te kiezen.
Wat zijn deze? En hoe koppel je ze aan de waarden van je doelgroep?
Op deze manier voelt je merk een stuk aantrekkelijker voor de specifieke doelgroep(en) die je bij de vorige stap hebt bepaald.
Een belangrijk onderdeel van de motivatie voor een consument is het kopje ‘voordelen’. We willen allemaal weten waarom een product of dienst van toegevoegde waarde is. En waarom het bijvoorbeeld ‘beter’ is dan wat er al beschikbaar is.
In deze vierde fase maak je dus duidelijk welke voordelen voor jou van toepassing zijn. Functionele voordelen, maar ook psychosociale voordelen.
Bij de vijfde stap heb je binnen het Brand Key Model aandacht voor de waarden & persoonlijkheid van het merk. Je beantwoord vragen als:
Zo ligt deze stap een beetje in het verlengde van de informatie uit de allereerste #0-fase.
Geloofwaardigheid is voor een merk erg belangrijk. De doelgroep moet er wel van overtuigd zijn dat je ook daadwerkelijk iets van toegevoegde waarde te bieden hebt. In deze fase formuleer je daarom de argumenten aan de doelgroep die jouw positionering versterken. Deze is hierdoor binnen de kortste keren een stuk scherper en geloofwaardiger.
In de zevende fase van het Brand Key Model staan we stil bij de belangrijkste USP (unique selling point) van het merk.
Met je onderscheidende kracht doelt dit model op de belangrijkste reden voor de doelgroep om voor jouw merk te kiezen. Het gaat hierbij dus niet zozeer om de combinatie van voordelen en motivaties. Je kijkt echt naar het allersterkste en meest overtuigende argument. Wat trekt jouw doelgroep over de streep om voor jouw product of dienst te kiezen?
Tot slot blijft dan alleen nog de merkessentie over. In de visualisatie van het Brand Key Model vormt dit het hart. Het is de kern van het model.
Dit heeft een dubbele betekenis; de merkessentie vormt namelijk ook de kern van het merk zelf.
De merkessentie omschrijft op een uiterst directe wijze wat de absolute kern van het merk is. Het is de diepst mogelijke beschrijving van jouw merk in één gedachte. Zie het als het DNA. Deze merkessentie komt in principe in alle uitingen van het merk op een bepaalde manier terug.
Het is niet te missen dat je als merk staat voor jouw merkessentie.
Binnen de wereld van positionering en branding is er veel informatie beschikbaar. Zo is het Brand Key Model slechts één voorbeeld van de beschikbare modellen om je als merk mee te positioneren.
Dit betekent dat het belangrijk is om goed op de hoogte te zijn van de sterke en zwakke punten. In deze Brand Key Model uitleg beschrijven we ze allebei. Hierdoor ben je zelf in staat om een afweging te maken.
Allereerst kijken we naar de sterke punten van het Brand Key Model. Dit zijn de zaken die dit een uiterst geschikt positioneringsmodel maken voor een verscheidenheid aan merken. Denk dan aan:
Daarmee valt er zeker veel te zeggen voor het implementeren van het Brand Key Model in de praktijk. Het laat je als merk meer en meer nadenken over waar je nu eigenlijk voor staat. En welke boodschap je wilt uitdragen richting de consument.
Alleen een product of dienst op de markt brengen, is vaak niet voldoende. Wat is het verhaal achter het product of de dienst (en dus achter het merk)?
Voor het Brand Key Model geldt ook dat er sprake is van een aantal minder sterke punten. Dit zien we als de ‘zwaktes’ van het model. Het gaat dan om:
Al met al heeft het Brand Key Model veel waarde te bieden. Zelfs wanneer je er als merk niet voor kiest om deze in z’n geheel te implementeren. Het volgen van de stappen gaat er hoe dan ook voor zorgen dat je meer duidelijkheid creëert over waar je als merk voor staat en waar je precies naar toe wilt.
Het gaat er onder aan de streep namelijk toch om dat je iets unieks aan te bieden hebt. En dat je in staat bent om je doelgroep op een effectieve manier te bereiken. Dit model gaat je daar zeker bij helpen!
Dit artikel is samengesteld in samenwerking met specialist Thomas van der Kuijl