‘’Typografie’’: wat is het en hoe zet
Typografie, een onmisbare term in de wereld van (web)de...
Het opbouwen van een sterk merk is enorm waardevol. Maar daarbij is het wel belangrijk dat je weet hoe je dit doet. Dit is precies waar het brand equity model van Keller om de hoek komt kijken. Het is ontworpen om het proces rondom het bouwen van een sterk merk in kaart te brengen.
In dit artikel bespreken we dan ook uitvoerig wat dit precies model inhoudt. Hierdoor weet je aan het einde van deze tekst wat er met dit model allemaal mogelijk is en hoe je het implementeert. Zodoende ben je in theorie ook zelf in staat om een sterk merk op te bouwen.
Laten we bij het begin beginnen.
Keller’s brand equity model is dus een model dat in kaart brengt hoe je als bedrijf een sterk merk opbouwt.
Het model is ontwikkeld door Kevin Lane Keller, een Professor Marketing aan de Tuck School of Business aan Dartmouth College. Volgens dit model is merkwaarde het resultaat van een combinatie van merkbekendheid, merkloyaliteit, waargenomen kwaliteit en andere merkassociaties. Door deze factoren te begrijpen, kunnen bedrijven marketingstrategieën ontwikkelen om hun merk op de lange termijn te versterken en te behouden.
In de basis brengt dit model dit in kaart aan de hand van een piramide. Deze piramide is opgebouwd uit 4 verschillende fasen. Het idee is dat je je als merk zijnde altijd in een van deze fases begint. In principe begin je daarbij onderaan de piramide, bij fase #1. Laten we deze één voor één doornemen:
Het begint allemaal met de (merk)identiteit. Als nieuw merk kent niemand je nog. Het is dus de bedoeling dat je door middel van kenmerken en waarden een beeld schept van wie je als merk bent. Je maakt je identiteit bekend.
Uiteraard is het daarbij de bedoeling dat je doelgroep in contact met je komt. Je wilt je doelgroep duidelijk maken wie je nu als merk bent. De initiële kennismaking vormt dan de basis voor (hopelijk) meer.
In deze fase staat de term ‘saillantie’ centraal. Saillantie verwijst naar de mate waarin het merk opvalt en op het netvlies van de consument blijft. Het betekent dat het merk gemakkelijk herkend wordt en dat het merk in staat is om de aandacht van de consument te trekken.
Een merk met een hoge saillantie zal gemakkelijk in het geheugen van de consument blijven hangen en zal gemakkelijk op te roepen zijn wanneer de consument overweegt welk product of merk te kopen. Oftewel, de consument herkent het merk makkelijk, houdt het geregeld in gedachten en overweegt het zelfs in aankoopsituaties. Cruciaal hierbij is dat het merk dus snel in het brein te activeren is op de belangrijke momenten.
Is de eerste stap succesvol doorstaan, dan is het tijd om verder te bouwen aan de merkbetekenis. Dit gebeurt door het creëren van positieve associaties met het merk in de geest van de consument.
Je geeft antwoord op deze vraag door zowel de tastbare als ook de ontastbare eigenschappen van het merk te benoemen. Het gaat hierbij dus om twee punten:
Heb je zowel de eerste als ook de tweede fase onder de knie als merk? Dan is het tijd om nog weer een stap vooruit te zetten, richting de derde fase.
In de derde fase hou je je bezig met het continu verkrijgen van sterke, positieve en unieke merkassociaties. Het gaat om het bereiken van de consumenten en het opbouwen van een relatie met hen. Het is de manier om je als merk te onderscheiden ten opzichte van concurrentie.
In deze fase hou je je dus bezig met hoe mensen denken en zich voelen met betrekking tot jouw merk. Je kunt ze zien als de reactie op de inspanningen die je in de vorige stap hebt gemaakt.
Opnieuw staan twee begrippen centraal:
Er zijn talloze verschillende manieren om aan deze derde stap invulling te geven. Het punt is dat je toewerkt naar de beste meningen over en de beste gevoelens bij jouw merk.
Ten slotte bereiken we de “heilige graal” van merkwaarde voor klanten: resonantie. Dit is het stadium waarin klanten zich meer bewust zijn van het merk en kopen wat het merk verkoopt – ze zijn pleitbezorgers van het merk. Dit zijn de klanten die namens het merk op pad gaan om anderen kennis te laten maken met het bedrijf. Het is zonder twijfel het moeilijkste niveau om te bereiken, maar het biedt de grootste voordelen.
In het model van Keller verdeelt hij resonantie in 4 categorieën: gedragsloyaliteit, attitudinale gehechtheid, gemeenschapsgevoel en actieve betrokkenheid.
Wanneer je deze informatie over Keller’s brand equity model tot je neemt, heb je waarschijnlijk al snel een idee van de achterliggende waarde van brand equity. De waarde van een goed merk leidt tot:
Zo zijn er dus tal van redenen om de zaakjes qua brand equity op orde te hebben. En om voldoende inspanningen te doen om Keller’s brand equity model zelf te gebruiken.
Het Keller’s brand equity model zelf gebruiken, doe je door de verschillende fases langs te lopen. Hierbij is het belangrijk om dit stap voor stap te doen. Het heeft geen zin om al aan het opbouwen van een loyaal klantenbestand te denken wanneer je nog niet eens weet wie je als merk bent. En waar je precies voor staat.
Probeer dit brand equity model daarom te implementeren aan de hand van de verschillende fasen. Gebruik de piramide als houvast om geregeld te controleren of je je nog op het juiste pad bevindt. Het is dan mogelijk om uiteindelijk in de praktijk hetzelfde te bereiken als enkele van de grote merken.
Keller’s brand equity model is in het verleden reeds een flink aantal keer met succes toegepast. Ook bij de grotere merken die we vandaag de dag kennen. Zoals eerder al kort aangegeven, is Coca Cola hier een mooi voorbeeld van.
Coca Cola staat over het algemeen bekend als een duurder merk dan veel andere colavarianten. En toch kiezen mensen steevast voor Coca Cola.
Uiteindelijk zit dit hem in de implementatie van de verschillende onderdelen van het Keller’s brand equity model. Zo heeft Coca Cola:
Zo is ieder merk in staat om na verloop van tijd uit te groeien naar een wereldwijd bekend merk aan de hand van het Keller’s brand equity model.
Dit artikel is samengesteld in samenwerking met specialist Thomas van der Kuijl