Alles over branding

Alles over branding

Branding is in het hedendaagse leven belangrijker dan ooit. Verschillende soorten branding spelen een grote rol bij o.a. het ‘bekend maken’ van allerlei producten en diensten bij het grote publiek. Zeker nu er vandaag de dag zoveel verschillende manieren zijn om dit voor elkaar te krijgen, is de juiste informatie cruciaal.

In dit artikel gaan we dan ook dieper in op alles wat met branding te maken heeft. Van de redenen waarom branding zo belangrijk is tot aan de verschillende soorten branding die er zijn. Zo weet je na het lezen van deze tekst alle belangrijke informatie met betrekking tot dit onderwerp.

Wat is branding?

Laten we beginnen bij het begrip zelf; wat is branding nu eigenlijk precies?

Branding is het beste te omschrijven als het middel om bepaalde producten, diensten of organisaties onderscheidend te laten zijn. Met branding zorg je ervoor dat je als merk een bepaalde uitstraling hebt. Je positioneert je op een specifieke manier in de markt, die als het goed is leidt tot een gewenste connectie met de doelgroep.

Hiermee omvat branding dus alles wat bij het bewerkstelligen van de uitstraling komt kijken.  

Waarom is branding belangrijk?

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom branding zo belangrijk is. Vooral wanneer je deze vraag in het huidige, moderne landschap stelt, is al snel duidelijk waar het antwoord uit bestaat. Zo moet je bijvoorbeeld denken aan de volgende redenen:

  • Creëert verwachtingspatroon: Als merk zijnde is het belangrijk dat je je doelgroep een bepaald beeld geeft van wat ze van je mogen verwachten. Branding stelt je zo in staat om een bepaald verwachtingspatroon te creëren. Uiteraard is het idee dat dit een zo positief mogelijk verwachtingspatroon is. Aan de hand van branding is het mogelijk om precies dat voor elkaar te krijgen. Je draagt een boodschap uit die voor iedere potentiële klant een duidelijk antwoord geeft op de vraag; ‘wat mag ik van dit merk verwachten?’
  • Manier om je als merk te onderscheiden: Tegelijkertijd is er in bijna iedere sector wel sprake van (fikse) concurrentie. Dit betekent dan ook automatisch dat je moeite moet doen om je als merk te onderscheiden. Je wilt mensen binnen je doelgroep namelijk een reden geven om uiteindelijk in jouw merk te investeren. Dit lukt alleen wanneer je een boodschap weer over te brengen die heel duidelijk aangeeft dat er goede redenen zijn om voor jouw merk te kiezen. Dit zijn de punten die je middels een goede branding strategie allemaal één voor één weet aan te stippen.
  • Verbeteren herkenbaarheid: Daarbij is ook het verbeteren van de herkenbaarheid een reden waarom branding belangrijk is. Het is namelijk slechts een eerste stap om mensen in aanraking te laten komen met je merk. De volgende stap is dan om jouw merk ook herkenbaar te laten zijn. In het ideale scenario weten mensen jouw producten, diensten, reclames en/of andere merkuitingen zo snel mogelijk te herkennen. En het liefste roept dit vervolgens nog een positief gevoel bij ze op ook. Wanneer dat het geval is, dan werkt je branding strategie op volle toeren. Het is dé manier om zelfs in een drukke sector succesvol te zijn.
  • Zorgt voor klantloyaliteit: Al met al gaat goede, consistente branding uiteindelijk leiden tot maximale klantloyaliteit. Dit punt heeft sterk te maken met het vorige punt. Op het moment dat mensen jouw merk snel herkennen én hierbij een goed gevoel hebben, is de kans groot dat ze vaker blijven terugkeren. Zo werk je middels branding aan het consistent opbouwen van je relatie met de klant. Mensen binnen je doelgroep waarderen dit en besluiten sneller om in de toekomst nog een keer voor jouw merk te kiezen. Daarmee bereik je je doel sneller dankzij branding.

Zo zijn er dus tal van redenen om aandacht te besteden aan je branding. Het is eigenlijk cruciaal om hier overal en altijd bij stil te staan. Op het moment dat hier sprake van is, ligt het behalen van flink wat doelen in het verschiet. Maar dan moet je uiteraard wel weten welke soorten branding er allemaal zijn.

Welke soorten branding zijn er?

Er bestaan dus verschillende soorten branding. Niet voor ieder bedrijf is iedere branding strategie even succesvol. Het is dus belangrijk om de juiste keuze te maken. Bijvoorbeeld door vol voor één vorm van branding te gaan of juist door verschillende opties met elkaar te combineren.

In de basis zijn er 5 belangrijke soorten branding die we bij deze bespreken:

#1: Co-branding

Co-branding is een marketingstrategie die men momenteel veel gebruikt. De essentie van deze vorm van branding is dat je samenwerkt met een andere partij om tot een nieuw aanbod te komen.

Middels co-branding ligt merkuitbreiding bijvoorbeeld binnen handbereik. Door je kennis en resources te combineren met een andere partij, is het mogelijk om tot een geheel nieuw aanbod te komen.

Ben je een klein merk en werk je samen met een wat groter merk? Dan verhoogt dit je geloofwaardigheid aanzienlijk. Bovendien is er dankzij deze werkwijze ook al snel sprake van een hoger budget.

Het belangrijkste voordeel van co-branding is dat het je zichtbaarheid vergroot. Je maakt gebruik van het bereik en de reputatie van nog een ander merk. In potentie leidt dit tot het opbouwen van een groter, langdurig klantenbestand.

#2: Digital branding

Digital branding is de verzameling van alle handelingen die je op online marketingkanalen verricht om een bepaald merk op te bouwen.

De afgelopen paar decennia is het duidelijk geworden dat steeds meer activiteiten zich naar de digitale wereld verplaatsen. Het internet is als het ware één grote marktplaats geworden. Dit betekent daarmee automatisch ook dat deze digitale wereld enorm veel potentie biedt.

Via digital branding werk je aan de reputatie en beeldvorming van je merk via social media, een website en e-mail. Dit zijn de belangrijkste beschikbare digitale kanalen om met jouw doelgroep in contact te komen.

Het grootste voordeel van digital branding is dat de mogelijkheden enorm zijn. Ieder jaar komen er wel nieuw ontwikkelede online marketingkanalen bij om producten, diensten en complete merken verder aan te prijzen.

#3: Personal branding

Personal branding is een vorm van branding waarbij je jezelf neerzet als een merk. Jij als persoon bent dan dus het middelpunt van de merkidentiteit.

Bij personal branding gaat het er dan ook om wat jou als persoon uniek maakt. En wat je specifieke kwaliteiten, passies en ambities zijn.

Een belangrijk voordeel van personal branding is dat het je in staat stelt om een persoonlijke connectie met je doelgroep op te bouwen. Van nature voelen we ons als mens zijnde verbonden met andere mensen. We zijn immers een sociaal dier.

Wat personal branding echter écht effectief maakt, is het feit dat we ons nog veel meer verbonden voelen met mensen die dicht bij ons staan. Mensen die hetzelfde denken, dezelfde doelen hebben en al hebben bereik wat wij ook zelf willen bereiken. Om maar een aantal voorbeelden te noemen.

#4: Cause branding

Een vierde vorm van branding is cause branding. Bij deze vorm van branding koppel je een merk aan een bepaald goed doel. Dit is de ‘cause’.

Door als commerciële organisatie een samenwerking aan te gaan met een goed doel, werk je aan je reputatie. Mensen gaan op een andere manier naar je merk kijken. In principe positioneer je je merk zo op een positieve wijze.

Bovendien helpt het een goed doel normaal gesproken ook significant vooruit. Dankzij de samenwerking hebben ze meer toegang tot marketingkanalen en communicatiemiddelen. Met andere woorden; ze zijn op een meer effectieve manier in staat om hun boodschap over te brengen op een groot publiek.

#5: Country branding

Een vijfde vorm van branding is country branding. Dit noemen we ook wel nation branding.

Voor landen is het over het algemeen belangrijk om ‘aantrekkelijk’ over te komen. Een land functioneert op de lange termijn immers alleen wanneer mensen er ook daadwerkelijk willen wonen en werken.

Middels country branding zet je je als land op een unieke wijze in de markt. Je promoot het land bijvoorbeeld als dé plek om op vakantie te gaan. Of je richt je juist op bedrijven en legt de nadruk op het gunstige bedrijfsklimaat. Bijvoorbeeld dankzij prettige belastingregelingen.

Een goede country branding strategie is op de lange termijn cruciaal voor nagenoeg ieder land.

Welke componenten moet ik op focussen voor goede branding?

Streef je goede branding na? Dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Het zijn deze punten die ervoor zorgen dat je branding onder de streep ook daadwerkelijk effectief gaat zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Optimale positionering: De kern van iedere vorm van branding is dat je zelf een duidelijk beeld moet vormen van hoe je als merk ervaren wilt worden. Waar wil je om bekend staan? Hoe wil je je onderscheiden van de concurrentie?
  • Herkenbaarheid: Een ander component van goede branding is herkenbaarheid. Hoe sneller mensen jouw merk herkennen, hoe meer dit gaat opleveren. Vandaar dat je tijd en energie moet steken in manieren om onderscheidend te zijn.
  • Geloofwaardigheid: Hierbij is ook een stukje geloofwaardigheid erg belangrijk. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om valse, onhaalbare beloften te doen aan je doelgroep. Niet alleen zijn de meeste mensen dan automatisch als sceptisch, maar het zorgt zeer waarschijnlijk ook voor teleurstelling op de lange termijn.
  • Loyaliteit: En als er iets is wat je niet wilt, dan is het dat mensen teleurgesteld zijn in je merk. Dit is namelijk funest voor de loyaliteit. Mensen haken permanent af, omdat ze een blijvende, slechte herinnering hebben aan jouw merk.
  • Visuele uitstraling: Tot slot is er nog de visuele uitstraling van het merk. Bij goede branding hoort een passende, aantrekkelijke visuele uitstraling. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een opvallend logo. Maar ook in het thema dat in al je andere marketinguitingen verwerkt zit. Kies voor passende, terugkerende kleuren.

Focus je je op de bovenstaande componenten van een goede branding? En ben je daarmee in staat om jouw merkidentiteit duidelijk af te bakenen? Dan is de kans groot dat jouw merk op den duur het succes gaat zijn wat je voor ogen hebt.

Dit artikel is samengesteld in samenwerking met specialist Thomas van der Kuijl

Backlinks of advertorial?

Laten we je site direct boosten!

Gerelateerde artikelen

Hoe werkt brand building headerfoto

Hoe werkt brand building: de stappen uitgeleg

Als je ooit hebt nagedacht over wat sommige bedrijven z...

Briefing

Een goede briefing schrijven voor het ontwikk

Een goede briefing schrijven, is vandaag de dag een abs...

Formstorming headerfoto

Formstorming: een frisse kijk op grafisch ont

Wat is formstorming? In een digitale wereld waar elk...

Brand Key Model

Brand Key Model: Een compleet overzicht en pr

Ontdek hoe het Brand Key Model, een essentieel hulpmidd...

Banner merkbekendheid vergroten

Hoe merkbekendheid vergroten? 5 praktische ti

Hoe merkbekendheid vergroten? Merkbekendheid is de s...

Golden Circle van Simon Sinek headerbeeld

Golden circle Simon Sinek: De kracht van het

Golden Circle van Simon Sinek De Golden Circle is een c...

error: LET OP: De content op deze site beveiligd.