Wat is interface design precies?
Wat is interface design? Introductie Interface design, ...
Hoe maak je nu eigenlijk een logo? Het is natuurlijk leuk dat je een onderneming hebt waarvoor je een logo nodig hebt. En dat de intentie er is om er één te creëren. Maar hoe pak je dit nu aan? Wat zijn de verschillende punten die een belangrijke rol spelen bij het maken van een logo?
Wanneer je aan een logo denkt, dan denk je al snel aan een Nike, een Coca-Cola of een McDonalds. Het zijn bedrijven met logo’s die over de gehele wereld herkend worden. Dankzij de grote naamsbekendheid van het achterliggende merk bereiken ze ook keer op keer hun doel. Een korte blik op een effectief logo is al genoeg voor een geïnteresseerde om een vervolgactie te ondernemen.
Al met al bestaan er wereldwijd miljoenen verschillende logo’s. En toch is het maar een klein gedeelte daarvan dat het waardeoordeel ‘goed’ verdient. Hoe zit dit nu precies?
De vraag ‘hoe maak je een ontwerp voor een logo?’ is vrij duidelijk te beantwoorden als je een aantal belangrijke punten in het achterhoofd houdt. Door deze mee te nemen voor of tijdens het ontwerpen van je logo zal je een logo maken dat zo effectief mogelijk is.
Bekijk hieronder de 9 belangrijkste punten om rekening mee te houden bij het maken van een logo.
Allereerst is er het kleurgebruik. Uiteindelijk vallen voor veel mensen de kleuren toch als eerst op.
Denk bijvoorbeeld aan de felle kleuren die een aantal grote bedrijven gebruiken voor hun logo’s. Zo heb je Netflix in het rood, Snapchat in het geel en ING in het oranje.
Daar komt nog bij dat het niet alleen het doel is om qua kleur op te vallen. Tegelijkertijd is een combinatie van kleuren ook verantwoordelijk voor een bepaalde uitstraling. Er is sprake van een sfeer.
Over het algemeen is men het erover eens dat de volgende kleuren de volgende ‘uitstraling’ of ‘sfeer’ opleveren:
Uiteraard hoef je niet slechts voor één kleur te kiezen. Dit is soms de ideale keuze, om het logo simpel te houden. Echter is een combinatie van kleuren in bepaalde gevallen juist effectiever. Let er dan wel op dat de kleuren complementair aan elkaar zijn. Het levert dan de optimale match op.
Vervolgens is er aandacht voor het lettertype van het logo. De bedrijfsnaam is in veel gevallen onderdeel van een logo. De volledige bedrijfsnaam, een afkorting of zelfs één letter. Maar hoe dan ook komt er vaak minimaal één letter in voor.
Kies je daarbij voor een lettertype met handgeschreven letters? Dan komt jouw logo automatisch vrij sierlijk over. Het heeft wat artistieks, iets creatiefs. En er is zelfs sprake van een luxe look. Op het moment dat dit past bij de bedrijfswaarden, is het mogelijk een goede keuze. Vaak zijn dit de schreefletters.
Ook is het mogelijk om voor grote, grove letters te kiezen. Met dit lettertype kom je juist weer wat stoerder over. Wat meer rechtdoorzee. Vaak zijn dit de schreefloze letters. Is dit een lettertype dat aansluit op je waarden als bedrijf?
Een logo dat tijdloos en simpel is, is vele malen effectiever dan alternatieven.
Het is belangrijk dat het grofweg voldoet aan de volgende voorwaarden:
Met een woordmerk doelen we op een combinatie van letters en/of cijfers. Met een beeldmerk maak je ook gebruik van afbeeldingen.
Een afbeelding als onderdeel van je logo is erg belangrijk met betrekking tot de herkenbaarheid. Met een specifiek icoon val je namelijk meteen op. Er zijn logischerwijs talloze combinaties te verzinnen met je bedrijfsnaam.
Maak van je logo een effectief beeldmerk van je bedrijf.
Het is cruciaal dat jouw logo flexibel inzetbaar is. Dat wil zeggen dat deze bijvoorbeeld in verschillende vormen en maten te gebruiken is. Deze andere vormen en maten komen van pas op verschillende mediaplatforms, om maar een voorbeeld te noemen.
Stap 1 is dan om een vectorbestand van je logo te creëren. Dit type bestand is namelijk oneindig schaalbaar. Dat betekent dat je jouw logo zo groot en klein kunt maken als je wilt, zonder dat er verlies van kwaliteit optreedt. Je logo wordt dan dus nooit minder scherp.
Stap 2 is om jezelf een aantal zaken af te vragen met betrekking tot de flexibiliteit van het logo. Denk aan:
TIP: Begin het ontwerp in zwart-wit. Zo ligt de focus op het concept en de bovenstaande vragen, voordat je aan kleuren gaat denken.
Uiteindelijk heeft ieder merk een bepaalde doelgroep. Dit zijn de mensen waar je je op dient te richten.
Wat zijn de specifieke kenmerken van jouw doelgroep? Betreft het bijvoorbeeld vooral jongeren, mensen met affiniteit voor technologie, personen met een focus op gezondheid, etc.
Deze informatie is erg belangrijk om middels het beeldmerk van het logo in te spelen op je publiek. Je koppelt zo het juiste gevoel aan jouw organisatie. De combinatie van alle elementen wijst dan duidelijk één kant op. Het leidt op die manier tot de optimale match.
Dit 7e punt kunnen we niet genoeg benadrukken; kwaliteit gaat boven kwantiteit. Dit is natuurlijk vaak het geval in het leven, maar specifiek ook bij het maken van logo’s.
Zeker wanneer je nieuw bent met het concept van een logo maken, gaat hier wel wat tijd en moeite in zitten. Een logo moet je uiterst serieus nemen, omdat het in principe jarenlang op al je uitingen terug zal komen.
Het is aan te raden om een groot aantal verschillende versies van je logo te maken. Door steeds per element te variëren, werk je dan langzaamaan toe naar de beste optie.
Een goed logo is memorabel. Kijk bij het maken van je logo dan kritisch naar dit punt.
Wanneer jij jouw logo één keer ziet, is de kans dan groot dat je het onthoudt?
Eerder gaven we aan dat het logo simpel moet zijn. Dit gaat hand in hand met dat het memorabel moet zijn. Een eenvoudig, duidelijk, uniek, opvallend logo. Je hoeft niet de meest gecompliceerde, uitgebreide, revolutionaire logo’s te verzinnen om memorabel te zijn. Dit is op een hele subtiele manier al mogelijk. Denk aan de ‘swoosh’ van Nike of de ‘M’ van de McDonalds.
Met die laatste zin belanden we direct bij het laatste puntje van aandacht; doe voldoende inspiratie op. Een punt dat je zeker niet over het hoofd moet zien.
De talloze logo’s van wereldwijd bekende merken vormen een zeer uitgebreide bron van inspiratie. Zo is het zeer leerzaam om op zoek te gaan naar merken met grofweg dezelfde doelgroep. Voor welke combinatie van kleuren, vormen, afbeeldingen en lettertypen besloten zij te kiezen?
Het opdoen van inspiratie zorgt ervoor dat je nieuwe, frisse ideeën combineert met wat je al in je hoofd had. Zo kom je uiteindelijk tot een ontwerp wat het beste van beiden is.
Welke elementen van bekende logo’s zie jij graag terugkeren in het logo voor jouw eigen onderneming?
Dit artikel is samengesteld in samenwerking met specialist Thomas van der Kuijl