Hoe maak je een logo?

Hoe maak je een logo

Hoe maak je nu eigenlijk een logo? Het is natuurlijk leuk dat je een onderneming hebt waarvoor je een logo nodig hebt. En dat de intentie er is om er één te creëren. Maar hoe pak je dit nu aan? Wat zijn de verschillende punten die een belangrijke rol spelen bij het maken van een logo?

Wanneer je aan een logo denkt, dan denk je al snel aan een Nike, een Coca-Cola of een McDonalds. Het zijn bedrijven met logo’s die over de gehele wereld herkend worden. Dankzij de grote naamsbekendheid van het achterliggende merk bereiken ze ook keer op keer hun doel. Een korte blik op een effectief logo is al genoeg voor een geïnteresseerde om een vervolgactie te ondernemen.

Al met al bestaan er wereldwijd miljoenen verschillende logo’s. En toch is het maar een klein gedeelte daarvan dat het waardeoordeel ‘goed’ verdient. Hoe zit dit nu precies?

Waarop letten bij een logo maken?

De vraag ‘hoe maak je een ontwerp voor een logo?’ is vrij duidelijk te beantwoorden als je een aantal belangrijke punten in het achterhoofd houdt. Door deze mee te nemen voor of tijdens het ontwerpen van je logo zal je een logo maken dat zo effectief mogelijk is.

Bekijk hieronder de 9 belangrijkste punten om rekening mee te houden bij het maken van een logo.

Kleurgebruik bij logo ontwerp

Hoe maak je een logo stap #1: Kleurgebruik

Allereerst is er het kleurgebruik. Uiteindelijk vallen voor veel mensen de kleuren toch als eerst op.

Denk bijvoorbeeld aan de felle kleuren die een aantal grote bedrijven gebruiken voor hun logo’s. Zo heb je Netflix in het rood, Snapchat in het geel en ING in het oranje.

Daar komt nog bij dat het niet alleen het doel is om qua kleur op te vallen. Tegelijkertijd is een combinatie van kleuren ook verantwoordelijk voor een bepaalde uitstraling. Er is sprake van een sfeer.

Over het algemeen is men het erover eens dat de volgende kleuren de volgende ‘uitstraling’ of ‘sfeer’ opleveren:

 • Rood: Rood is een vrij emotionele kleur. Het brengt een bepaalde passie en kracht met zich mee. Men bestempelt rood vaak als ‘energiek’. Bij veel mensen roept het vaak automatisch een emotie op. Aangezien dit onbewust al gebeurt, kan het een effectieve manier zijn om de aandacht te trekken.
 • Oranje: Oranje is een wat minder intense kleur dan rood. Het neigt wat meer richting een vrolijke, enthousiaste en creatieve sfeer. Zo associeert de gemiddelde persoon het ook geregeld met betaalbaarheid. De ‘zachtere’ eigenschappen van oranje komen in verschillende sectoren goed van pas.
 • Geel: Geel is de kleur die het meest voor geluk staat. Geel komt direct optimistisch en warm over. Dit gaat daarmee nog een stapje verder dan beperkt enthousiasme. Aangezien de kleur erg fel is, komt deze in menig logo goed tot z’n recht.
 • Groen: Voor een wat meer rustige, frisse en harmonieuze look zit je goed bij groen. Hierdoor komt een logo direct wat professioneler over. Het is wat minder emotioneel beladen, terwijl de uitstraling tegelijkertijd wel netjes is.
 • Blauw: Blauw is een kleur die opnieuw voor kalmte staat. Echter komen hier zaken als succes, loyaliteit en professionaliteit bij. Voor commerciële doeleinden een uiterst geschikte kleur. Het is niet voor niets dat deze kleur het meeste voorkomt in logo’s.
 • Paars: De laatste ‘hoofdkleur’ die we meenemen, is paars. Paars staat eigenlijk altijd voor een vorm van rijkdom, luxe en/of spiritualiteit. Daarmee levert het een duidelijk andere look op dan de overige kleuren. De uitstraling is normaal gesproken wat exclusiever.

Uiteraard hoef je niet slechts voor één kleur te kiezen. Dit is soms de ideale keuze, om het logo simpel te houden. Echter is een combinatie van kleuren in bepaalde gevallen juist effectiever. Let er dan wel op dat de kleuren complementair aan elkaar zijn. Het levert dan de optimale match op.

Lettertype keuze voor logo

Hoe maak je een logo stap #2: Lettertype

Vervolgens is er aandacht voor het lettertype van het logo. De bedrijfsnaam is in veel gevallen onderdeel van een logo. De volledige bedrijfsnaam, een afkorting of zelfs één letter. Maar hoe dan ook komt er vaak minimaal één letter in voor.

Kies je daarbij voor een lettertype met handgeschreven letters? Dan komt jouw logo automatisch vrij sierlijk over. Het heeft wat artistieks, iets creatiefs. En er is zelfs sprake van een luxe look. Op het moment dat dit past bij de bedrijfswaarden, is het mogelijk een goede keuze. Vaak zijn dit de schreefletters.

Ook is het mogelijk om voor grote, grove letters te kiezen. Met dit lettertype kom je juist weer wat stoerder over. Wat meer rechtdoorzee. Vaak zijn dit de schreefloze letters. Is dit een lettertype dat aansluit op je waarden als bedrijf?

Logo voorbeelden

Hoe maak je een logo stap #3: Tijdloos en simpel design

Een logo dat tijdloos en simpel is, is vele malen effectiever dan alternatieven.

Het is belangrijk dat het grofweg voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • Duidelijk: Een simpel logo is duidelijk. Het is bij het werpen van één blik meteen duidelijk om welk bedrijf het gaat. Aan de ene kant moet je je dan onderscheiden ten opzichte van de concurrentie. Aan de andere kant moet het niet een kermis zijn met te veel kleuren, letters, plaatjes, etc.
 • Kan minimaal 10 jaar mee: Tegelijkertijd is het zaak dat je logo minimaal 10 jaar mee kan. Het is namelijk funest om je logo te vaak en te snel te moeten veranderen. Dit gaat ten koste van de herkenbaarheid van je merk. De doelgroep raakt verward over wat nu ook alweer je logo is. Zorg daarom dat het niet ontwerp niet te veel verbonden is aan de huidige tijd.
 • Past het bij de ‘geest’ van de tijd: Het moet niet te veel verbonden zijn aan deze tijd, maar er natuurlijk wel bij passen. De logo’s zijn momenteel simpeler en duidelijker dan ooit tevoren. Termen als ‘strak’, ‘modern’ en ‘eenvoud’ zijn erg relevant. Neem dit mee bij het maken van een logo.
 • Makkelijk aanpasbaar: Tot slot moet het logo redelijk makkelijk aanpasbaar zijn. De grote merken als Nike, Coca-Cola en Apple hebben hun logo door de jaren heen steeds bijgesteld. Puur om met de geest van de tijd mee te gaan. Het gaat dan altijd om simpele aanpassingen, die het logo herkenbaar houden. Zorg ervoor dat dit mogelijk is met je design.
Beeldmerk of woordmerk

Stap #4: Woordmerk en beeldmerk

Met een woordmerk doelen we op een combinatie van letters en/of cijfers. Met een beeldmerk maak je ook gebruik van afbeeldingen.

Een afbeelding als onderdeel van je logo is erg belangrijk met betrekking tot de herkenbaarheid. Met een specifiek icoon val je namelijk meteen op. Er zijn logischerwijs talloze combinaties te verzinnen met je bedrijfsnaam.

Maak van je logo een effectief beeldmerk van je bedrijf.

Stap #5: Flexibiliteit

Het is cruciaal dat jouw logo flexibel inzetbaar is. Dat wil zeggen dat deze bijvoorbeeld in verschillende vormen en maten te gebruiken is. Deze andere vormen en maten komen van pas op verschillende mediaplatforms, om maar een voorbeeld te noemen.

Stap 1 is dan om een vectorbestand van je logo te creëren. Dit type bestand is namelijk oneindig schaalbaar. Dat betekent dat je jouw logo zo groot en klein kunt maken als je wilt, zonder dat er verlies van kwaliteit optreedt. Je logo wordt dan dus nooit minder scherp.

Stap 2 is om jezelf een aantal zaken af te vragen met betrekking tot de flexibiliteit van het logo. Denk aan:

 • Is het logo in de omgekeerde kleurstelling nog altijd effectief? (licht logo op donkere achtergrond en andersom)
 • Is het logo ter grootte van een postzegel en een billboard even effectief?
 • Is het logo in zwart-wit nog altijd effectief?

TIP: Begin het ontwerp in zwart-wit. Zo ligt de focus op het concept en de bovenstaande vragen, voordat je aan kleuren gaat denken.

Stap #6: Herkenbaarheid voor doelgroep

Uiteindelijk heeft ieder merk een bepaalde doelgroep. Dit zijn de mensen waar je je op dient te richten.

Wat zijn de specifieke kenmerken van jouw doelgroep? Betreft het bijvoorbeeld vooral jongeren, mensen met affiniteit voor technologie, personen met een focus op gezondheid, etc.

Deze informatie is erg belangrijk om middels het beeldmerk van het logo in te spelen op je publiek. Je koppelt zo het juiste gevoel aan jouw organisatie. De combinatie van alle elementen wijst dan duidelijk één kant op. Het leidt op die manier tot de optimale match.

Stap #7: Kwaliteit boven kwantiteit

Dit 7e punt kunnen we niet genoeg benadrukken; kwaliteit gaat boven kwantiteit. Dit is natuurlijk vaak het geval in het leven, maar specifiek ook bij het maken van logo’s.

Zeker wanneer je nieuw bent met het concept van een logo maken, gaat hier wel wat tijd en moeite in zitten. Een logo moet je uiterst serieus nemen, omdat het in principe jarenlang op al je uitingen terug zal komen.

Het is aan te raden om een groot aantal verschillende versies van je logo te maken. Door steeds per element te variëren, werk je dan langzaamaan toe naar de beste optie.

Stap #8: Is het logo memorabel?

Een goed logo is memorabel. Kijk bij het maken van je logo dan kritisch naar dit punt.

Wanneer jij jouw logo één keer ziet, is de kans dan groot dat je het onthoudt?

Eerder gaven we aan dat het logo simpel moet zijn. Dit gaat hand in hand met dat het memorabel moet zijn. Een eenvoudig, duidelijk, uniek, opvallend logo. Je hoeft niet de meest gecompliceerde, uitgebreide, revolutionaire logo’s te verzinnen om memorabel te zijn. Dit is op een hele subtiele manier al mogelijk. Denk aan de ‘swoosh’ van Nike of de ‘M’ van de McDonalds.

Stap #9: Inspiratie opdoen

Met die laatste zin belanden we direct bij het laatste puntje van aandacht; doe voldoende inspiratie op. Een punt dat je zeker niet over het hoofd moet zien.

De talloze logo’s van wereldwijd bekende merken vormen een zeer uitgebreide bron van inspiratie. Zo is het zeer leerzaam om op zoek te gaan naar merken met grofweg dezelfde doelgroep. Voor welke combinatie van kleuren, vormen, afbeeldingen en lettertypen besloten zij te kiezen?

Het opdoen van inspiratie zorgt ervoor dat je nieuwe, frisse ideeën combineert met wat je al in je hoofd had. Zo kom je uiteindelijk tot een ontwerp wat het beste van beiden is.

Welke elementen van bekende logo’s zie jij graag terugkeren in het logo voor jouw eigen onderneming?

Dit artikel is samengesteld in samenwerking met specialist Thomas van der Kuijl

Backlinks of advertorial?

Laten we je site direct boosten!

Gerelateerde artikelen

Kubler-Ross Change Curve

Kubler-Ross Change Curve leren begrijpen

De Kubler-Ross Change Curve is voor veel bedrijven erg ...

ux website

Het belang van goede UX voor je website

Een website is een cruciaal onderdeel van je bedrijf, m...

Social branding

Social branding: wat is het en hoe pas je dit

Social media is tegenwoordig niet meer weg te denken in...

typografie

‘’Typografie’’: wat is het en hoe zet

Typografie, een onmisbare term in de wereld van (web)de...

Wat is merkwaarde

Wat is merkwaarde: ontdek de waarde van een s

Wat is merkwaarde? In de marketingwereld hoor je vaak o...

Persona maken

Bouw de ideale klant: Maak in 4 stappen een p

Wil jij als bedrijf beter begrijpen wie jouw klanten zi...

error: LET OP: De content op deze site beveiligd.