In enkele stappen een merkidentiteit ontwikkelen

merkidentiteit ontwikkelen

Een merkidentiteit ontwikkelen; het staat in veel opzichten aan de basis van een sterk merk. Maar voordat het mogelijk is om dit überhaupt voor elkaar te krijgen, moet je wel weten wat het is. En wat allemaal belangrijk is met betrekking tot je merkidentiteit. Vandaar dat we in dit artikel dieper duiken in alles wat met dit begrip te maken heeft. Zo weet je aan het einde precies wat het is en hoe je het in de praktijk ontwikkelt.

Wat is een merkidentiteit?

Om te beginnen, staan we even stil bij wat een merkidentiteit nu eigenlijk precies is. Wat is de definitie van dit begrip?

Met een merkidentiteit doelen we op de kern van jouw merk. Het is de manier waarop je je middels duidelijke kernwaarden onderscheidt op de markt. Er zijn talloze zaken die bijdragen aan je merkidentiteit. Het is dan ook het geheel van alles wat je publiekelijk uitdraagt dat deze identiteit vormt.

Je positioneert je op een bepaalde wijze.

Het is dus niet alleen een logo of je belangrijkste product. Een merkidentiteit gaat veel verder. De algemene indruk die de consument krijgt van jouw merk, dat is je merkidentiteit.

Er zijn talloze redenen waarom een merk niet zonder een merkidentiteit kan.

Merkidentiteit ontwikkelen redenen

Waarom een merk niet zonder merkidentiteit kan

In de competitieve wereld waarin we vandaag de dag leven, is het belangrijk om als merk een merkidentiteit te hebben. Zeker ook wanneer je naar het digitale landschap kijkt. Ieder merk is tegenwoordig eigenlijk altijd ‘online’. Mensen hebben immers dag en nacht de mogelijkheid om te onderzoeken wat je aanbiedt en waar je voor staat.

De volgende redenen geven dan duidelijk aan waarom je als merk niet zonder een merkidentiteit kan.

  • Zorgt voor een stabiele basis: Allereerst zorgt een merkidentiteit voor een stabiele basis. Het vormt het fundament voor al je activiteiten als merk. Het fijne is dat een merkidentiteit bepalen je zo gaat helpen om een eenduidige ‘boodschap’ uit te dragen. Je toetst alles wat je als merk onderneemt tegen de stabiele basis van je merkidentiteit. Zo raak je niet snel stuurloos en zit er een idee achter allerlei beslissingen. Het is bijzonder prettig om hierop terug te vallen. Ook om er lijn in te krijgen, zonder dat er allerlei tegendraadse richtingen ontstaan.
  • Levert een connectie met de doelgroep op: Daarbij levert het ook een duidelijke connectie op met je doelgroep. Mensen vinden het prettig wanneer ze zich met een merk kunnen identificeren. Een doelgroep voelt zich op deze manier als het ware gehoord. Het roept bepaalde gevoelens bij hen op. Een mooi voorbeeld hiervoor is Nike. Inmiddels wereldwijd herkend natuurlijk. Alles wat Nike uitdraagt, staat voor een actieve, ‘just do it’-levensstijl. Hierdoor krijg je automatisch een goed gevoel bij het merk. Door hun producten te kopen en te dragen, creëer je dat extra stukje motivatie bij jezelf. Erg slim natuurlijk. Talloze mensen hebben nu een specifieke reden om Nike-producten te kopen.
  • Bepaalt een langetermijnvisie: Tegelijkertijd levert een merkidentiteit ook een langetermijnvisie op. Wanneer je namelijk je merkidentiteit bepaalt, weet je wat voor jou als merk belangrijk is. Vaak gaat dit dan om fundamentele waarden, die jaren later nog steeds op dezelfde manier van toepassing zijn. Daarmee ontstaat er niet alleen een stabiele basis op dit moment, maar weet je ook precies waar je naartoe werkt. Met een merkidentiteit ga je jaar in jaar uit steeds beter je kernwaarden overbrengen op je doelgroep. Subtiele koerswijzigingen zijn hierbij natuurlijk altijd mogelijk. Je moet wel flexibel blijven. De basis is echter stevig.
  • Laat je onderscheiden van de concurrentie: Zoals we eerder al even kort bespraken, moet je in deze wereld steeds beter onderscheiden van de concurrentie. Zeker nu het dankzij de digitalisering makkelijker dan ooit is om een merk te starten. Wat maakt precies jouw merk nu zo speciaal? Wat zorgt ervoor dat iemand uit je doelgroep sneller voor jou dan voor een ander kiest? Jouw merkidentiteit. De manier waarop je middels een eenduidige boodschap een specifiek gevoel opwekt bij je doelgroep. Het is de manier om aan te geven dat je anders dan anderen bent. Dat je iets ‘unieks’ te bieden hebt.
  • Zorgt voor snelle herkenning: Tot slot zorgt een sterke merkidentiteit voor snelle herkenning. Dit maakt het bijvoorbeeld een stuk makkelijker om in de toekomst met de doelgroep in contact te komen. Wanneer je geen sterk merk bent, vergeten zelfs eerdere klanten al snel waar je als merk voor staat. Heb je echter een duidelijke, sterke visie en combineer je dit met cruciale kernwaarden? Dan blijft de boodschap van je merk toch een stuk langer hangen. Van deze snellere herkenning pluk je op meerdere manieren de vruchten. Van meer verkopen tot aan meer mond-tot-mondreclame.

Zo is het dus vrij duidelijk dat je als merk absoluut aan je merkidentiteit moet werken. De volgende vraag is dan hoe dit precies mogelijk is. Want waar bestaat je merkidentiteit nu eigenlijk uit?

Merkidentiteit ontwikkelen onderdelen

Waar bestaat een merkidentiteit uit?

De term ‘merkidentiteit’ omschrijft dus het geheel van jouw branding. Het is het totaalplaatje dat je als het ware uitdraagt op de voor jou relevante markt. Wel betekent dit ook dat er allemaal losse elementen van invloed zijn op je merkidentiteit. Je merkidentiteit bepalen, doe je dan ook door te kijken naar zaken als:

  • Naam: Je merknaam is vaak het eerste waar mensen mee in contact komen wat je merkidentiteit betreft. Om deze reden is het belangrijk om een duidelijke, onderscheidende en memorabele naam te kiezen. Je wilt op dit vlak in positieve zin opvallen. Bijvoorbeeld iets wat lekker klinkt of makkelijk te onthouden is. Zonder dat het daarbij te eenvoudig is.
  • Logo: Logo’s spelen een hele grote rol wat het herkennen van een merk betreft. In het ideale geval verbind je mensen met je logo direct aan een herinnering. Bijvoorbeeld aan een van je producten of een van je diensten. Wanneer dit een positief gevoel oproept, dan zit je goed. Ook hiervoor geldt dus dat het logo bijvoorbeeld herkenbaar, onderscheidend en simpel moet zijn.
  • Website: Een website is in veel opzichten de thuishaven van een merk. Dit is de digitale locatie waarop een groot gedeelte van de belangrijke activiteiten plaatsvinden. Van het kopen van producten tot aan het boeken van afspraken. Jouw website moet daarom in alle opzichten in lijn zijn met je merkidentiteit.
  • Social media: Op social media vindt ook een grote hoeveelheid interactie met de doelgroep plaats. Als merk publiceer je hierop je digitale merkidentiteit. Alle bijbehorende content moet daarom aansluiten op je fundamentele kernwaarden.
  • Klantenservice: Een onderdeel dat sommige merken nog weleens over het hoofd zien, is de klantenservice. Wil je een merkidentiteit bepalen? Dan moet je ervoor zorgen dat ook je medewerkers in de klantenservice dit uitdragen. Anders komt je doelgroep er al snel achter dat je boodschap niet bepaald eenduidig is.
  • Advertenties: Wanneer je als merk veel werkt met advertenties, dan moeten deze ook in lijn liggen met je merkidentiteit. Opnieuw geldt dat het voor veel mensen een eerste interactie met je merk is. Maar ook bij vervolginteracties door middel van reclame moet de boodschap consistent zijn.
  • Tone of voice: Tot slot nog een los begrip dat een rol speelt bij bijna alle eerdergenoemde onderdelen van een merkidentiteit; de tone of voice. Je tone of voice is de stem van je merk. De toon die je daarbij aanneemt vormt de basis van de communicatie met je doelgroep. Met al je online content en fysieke interacties spreek je de mensen zo op een bepaalde manier aan.

Nu je weet wat allemaal belangrijk is met betrekking tot het ontwikkelen van een merkidentiteit, is het tijd om tot actie over te gaan. Want hoe ga je dit nu aanpakken?

Merkidentiteit werkwijze

De werkwijze voor een merkidentiteit ontwikkelen

Een merkidentiteit ontwikkelen, doe je door een bepaald stappenplan te doorlopen. Aan de hand van deze stappen is het voor ieder merk mogelijk om van een plan van aanpak naar implementatie te geraken. Pak dit op de volgende manier aan:

#1: Ontwikkelen van een visie

Alles begint met het ontwikkelen van een visie. Allereerst moet je namelijk duidelijk hebben wat je als merk precies wil. Het is daarbij niet sufficiënt om zomaar de merkidentiteit van een willekeurig groot merk te kopiëren. Zoals we eerder al aangaven, wil je op een positieve manier uniek zijn.

Je werkt zo aan het ontwikkelen van een visie door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Op welke manier wil je je positioneren in de markt?
  • Hoe onderscheid je jezelf ten opzichte van de bestaande concurrentie?
  • Op welke manier kan de oorsprong van je product(en) en/of dienst(en) bijdragen aan je merk?
  • Hoe kom je in contact met je doelgroep?
  • Welke normen en waarden zijn fundamenteel voor het merk?
  • Welke voordelen heb je te bieden voor je klanten?

Termen als onderscheidend vermogen, toegevoegde waarde en unieke voordelen van het merk krijgen bij deze stap de aandacht. Zo krijg je ook zelf een beter beeld van wat het merk te bieden heeft.

#2: Uitstralen merkidentiteit in de praktijk

Vervolgens ga je de ontwikkelde visie in de praktijk uitdragen op de markt. Dit is het moment waarop je je merkidentiteit dus gaat implementeren. Een creatieve, gedisciplineerde houding is hierbij belangrijk. Zo ga je bijvoorbeeld als volgt te werk:

  1. Van de eerder vastgestelde visie maak je een plan van aanpak. Hoe is de gevonden informatie op een creatieve wijze in de praktijk te implementeren?
  2. Je zorgt voor een gelijke boodschap/uitstraling op ieder punt van de eerdergenoemde onderdelen van een merkidentiteit. Van je logo en je website tot aan de advertenties en de e-mails.
  3. Je creëert een bepaald marketingsysteem. Hierdoor weet iedereen binnen het merk wat de afspraken zijn om je identiteit consistent te houden. Bijvoorbeeld op social media, de klantenservice en op de werkvloer zelf.

#3: Monitoren

Tot slot is het belangrijk om te blijven monitoren. Hierdoor blijf je als het ware flexibel. Hou altijd in de gaten wat wel en wat niet werkt. Zijn er bijvoorbeeld bepaalde ontwikkelingen gaande die ervoor zorgen dat er qua merkidentiteit nieuwe kansen liggen?

De focus op duurzaamheid is een voorbeeld van de afgelopen jaren. Door je als duurzaam merk te positioneren heb je al snel een streepje voor. Iets wat zo’n decennium geleden eigenlijk nog nauwelijks aan de orde was.

Invloeden, mediamogelijkheden én mensen zelf veranderen. Als merk heb je dan de taak om dit te monitoren en waar nodig bij te sturen. Zo blijft je boodschap niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn relevant. Het levert de grootste kans op een succesvolle, toekomstige merkidentiteit op. 

Dit artikel is samengesteld in samenwerking met specialist Thomas van der Kuijl

Backlinks of advertorial?

Laten we je site direct boosten!

Gerelateerde artikelen

Branded house vs House of brands

Merkarchitectuur: branded house vs house of b

Merkarchitectuur is een zeer belangrijk onderwerp voor ...

Webdesign, hoe doe je dat? Headerfoto

Webdesign: hoe doe je dat? 5 handige tips!

Webdesign: hoe doe je dat? Als je je ooit hebt afgev...

Wat is interface design?

Wat is interface design precies?

Wat is interface design? Introductie Interface design, ...

Wat is tone of voice headerbeeld

Wat is tone of voice? Alles over deze marketi

Wat is tone of voice? Tone of voice is een term die ...

Merkarchitectuur modellen

Merkarchitectuur, de modellen en toepassing e

Merkarchitectuur is met de dag een meer relevant begrip...

Hoe is webdesign ontstaan header foto

Hoe is webdesign ontstaan: een duik in de ges

De oorsprong van webdesign Webdesign is een essentie...

error: LET OP: De content op deze site beveiligd.