Wat is een Business Model Canvas: alles wat j
Wat is een Business Model Canvas? Een Business Model...
De Kubler-Ross Change Curve is voor veel bedrijven erg relevant. Binnen organisaties vinden er namelijk geregeld grote(re) veranderingen plaats. Het is soms bijvoorbeeld nodig om te reorganiseren om als bedrijf verder te kunnen groeien. Op het moment dat er grote veranderingen plaatsvinden, moeten mensen binnen de organisatie hier op een bepaalde manier mee omgaan.
Daarbij gaat niet iedereen op dezelfde manier om met veranderingen. De een is hier bijvoorbeeld beter in dan de ander. De Kubler-Ross Change Curve tracht aan de hand van een begrijpbaar model uit te leggen hoe deze fase van verandering nu precies in z’n werk gaat.
De Kubler-Ross Change Curve is een verandercurve, die omschrijft waar mensen binnen een organisatie doorheen gaan op het moment dat er veranderingen plaatsvinden.
Het was de psychiater Elisabeth Kübler-Ross die in 1969 met dit model kwam. Destijds was het vooral bedoeld als manier om te omschrijven hoe rouwverwerking eruit ziet. Dit vormt dan ook de basis van het model.
Het was pas in de jaren die volgden dat men doorkreeg dat de Kubler-Ross Change Curve ook van toepassing is bij andere situaties van grote verandering. Sinds de jaren ’80 past men het model officieel toe bij verandermanagement binnen allerlei verschillende soorten organisaties.
Al met al gaat het hier om een model dat uit 5 verschillende fasen bestaat. Dat wil dus zeggen dat iedereen binnen de organisatie alle 5 deze fasen doorloopt op het moment dat er een grote verandering plaatsvindt.
Hierbij kun je de curve zien binnen een grafiek. Op de horizontale as is dan de tijd geplaatst. De verticale as omschrijft het energieniveau van een individu.
De Kubler-Ross Change Curve omschrijft op deze manier het energieniveau van een individu over een bepaalde periode. Deze periode is de tijd die het kost om van fase 1 naar fase 5 te geraken. Voor verschillende mensen verloopt dit dus aan de hand van een verschillend tempo. Echter omschrijft het model dat ieder individu wel door alle fasen heen gaat. Laten we ze er daarom even bij pakken:
In het ideale geval zit de grootste groep mensen binnen de organisatie al snel in deze 5e fase. Echter verloopt dit niet altijd lineair. Zo komt het geregeld voor dat mensen tijdelijk terugvallen naar een eerdere fase. Ze doen als het ware een ‘nieuwe poging’ om in die fase voet aan de grond te krijgen.
Om deze reden is het belangrijk om altijd mee te blijven bewegen met wat er aan interne ontwikkelingen plaatsvindt.
Dat de Kubler-Ross Change Curve nog altijd zo bekend en populair is, zegt natuurlijk genoeg. Veel organisaties hebben er flink wat baat bij om met deze Kubler-Ross Change Curve aan de slag te gaan. Dit staat nauw in verband met de specifieke voordelen die van toepassing zijn wanneer je van de curve gebruikmaakt. We hebben het dan over:
Zo zijn er dus flink wat sterke punten van toepassing wat de Kubler-Ross Change Curve betreft. Echter is het niet zo dat dit model voor de volle 100% perfect is.
Er zijn wel degelijk wat beperkingen van de Kubler-Ross Change Curve. Het is belangrijk om ook deze beperkingen in je achterhoofd te houden bij de toepassing ervan.
De belangrijkste beperking is het feit dat niet ieder mens hetzelfde is. Met andere woorden; niet iedereen heeft dezelfde reactie op de grote verandering. In het algemeen is het wel zo dat de ‘gemiddelde’ persoon de 5 fasen van de Kubler-Ross Change Curve doorloopt. Echter zijn er zeker uitzonderingen op de regel. In sommige gevallen vereist dit een zeer gespecialiseerde aanpak. Zeker wanneer één belangrijk persoon of een groep belangrijke personen binnen de organisatie op een onvoorspelbare manier met de aangekondigde verandering omgaat.
Daarbij geldt ook nog als beperking dat de ‘antwoorden’ die je als organisatie hebt op de problemen binnen iedere fase van de Kubler-Ross Change Curve kunnen verschillen per organisatie. Binnen een redelijk modern bedrijf is het bijvoorbeeld over het algemeen makkelijker om grotere veranderingen door te voeren. Gaat het echter om een ouder bedrijf dat lange tijd volgens traditionele methoden heeft gewerkt? Dan ontstaat er vaak meer weerstand.
Het is naast de Kubler-Ross Change Curve daarom belangrijk om je goed voor te bereiden op het aankondigen van de grote verandering. Doe dit aan de hand van een gespecialiseerde aanpak en zorg voor verschillende potentiële werkwijzen bij verschillende potentiële problemen.
Staat binnenkort de aankondiging van een grote verandering binnen je bedrijf op de planning? Dan is het natuurlijk slim om met de Kubler-Ross Change Curve aan de slag te gaan. Op het moment dat je deze informatie zelf wilt toepassen, is dit heel goed mogelijk.
Het belangrijkste is dan om zelf een goed plan van aanpak te hebben. Stem deze af om de 5 eerder genoemde fasen. Controleer periodiek in welke fasen de grootste groep mensen binnen de organisatie zich bevindt. En zorg aan de hand daarvan voor de implementatie van de adviezen die we eerder bij de verschillende fasen noemden.
Door de Kubler-Ross Change Curve vrij precies toe te passen, merk je zeer waarschijnlijk dat je redelijk volgens verwachting door de verschillende fasen beweegt. Binnen de kortste keren is er dan al sprake van acceptatie van de grote verandering. Vanaf dat moment staan alle neuzen weer dezelfde kant op zit het ‘rouwproces’ er op.
Dit artikel is samengesteld in samenwerking met specialist Thomas van der Kuijl