Social branding: wat is het en hoe pas je dit toe?

Social branding

Social media is tegenwoordig niet meer weg te denken in het dagelijks leven. Denk aan Instagram waar mooie foto’s voorbij komen. Snapchat waar dagelijkse updates van vrienden worden gestuurd. Of LinkedIn voor zakelijke connecties en vacatures. Social media heeft aardig wat wortels in de hedendaagse samenleving. Het is dan ook niet gek dat duizenden bedrijven verschillende social media kanalen inzetten om hun doelgroep te bereiken. Maar, social branding is meer dan social media omarmen. Het is niet alleen het hebben van een Facebook-pagina. In dit artikel lees je meer over wat social branding is en hoe je het toepast. Laat je inspireren! 

Wat is social branding?  

Social branding is een combinatie van twee belangrijke begrippen: branding en social media. Makkelijk gezegd, social branding is het creëren, presenteren en versterken van een merk op verschillende social mediakanalen. In deze tijd is het belangrijk om een sterk merk op te bouwen. Zowel online als offline komen er namelijk steeds meer concurrenten bij. Bij het opbouwen van een merk is het ‘’sociaal’’ zijn een belangrijk onderdeel. Het gaat er dus niet alleen om hoe een bedrijf zich presenteert, maar ook hoe het zich gedraagt. Bij social branding gaat het om het creëren van een emotionele verbinding met het merk bij het publiek via verschillende social media kanalen. Door een menselijk en sociaal karakter toe te voegen en sociaal te zijn tegenover je doelgroep, ben je al aardig op weg. 

Het belang van social branding

Social branding is een proces van het opbouwen en bevorderen van een merk via social media platforms. Maar wat is het belang van social branding? Social media heeft een enorm bereik en consumenten zijn vaak online actief. Hierdoor kan social media het merkbewustzijn vergroten en de betrokkenheid van consumenten bij het merk stimuleren. 

Dat is niet het enige belang van social branding. Het biedt namelijk ook de mogelijkheid om interactie met de consumenten aan te gaan en hun feedback te ontvangen. En het gebruik van deze feedback is belangrijk. Zo kan het merk zich aanpassen en verbeteren om beter aan de behoeften van de consument te voldoen. Dit kan weer leiden tot een betere merkreputatie en hogere klantloyaliteit. 

Tot slot kan social branding ook helpen bij het vergroten van de autoriteit van een merk. Door content van hoge kwaliteit te delen en een actieve aanwezigheid en een actieve aanwezigheid op social media platforms te onderhouden, kan het merk zich positioneren als een expert in zijn vakgebied. Dit stimuleert een gevoel van geloofwaardigheid en vertrouwen bij de consument. 

Wat bereik je met social branding? 

Social branding zorgt ervoor dat een bedrijf ‘menselijker’ wordt. Dat wil zeggen; toegankelijker en er herkenbaarder uitzien, voelen en klinken. De doelgroep kan zich meer met het merk identificeren. Als resultaat versterkt dit de vertrouwensband tussen merk en potentiële klant. En dat is precies wat een bedrijf wil bereiken. Maar met social branding kun je meer doelen bereiken, waaronder: 

  • Vergroten van merkbekendheid (en eigen naamsbekendheid): Regelmatig posten op social media en creëren van aantrekkelijke content kan de merkbekendheid vergroten. Dit kan er weer voor zorgen dat mensen meer over je merk te weten komen. 
  • Opbouwen van merkreputatie: Door actief te zijn op social media kan je de perceptie van je merk verbeteren en een positieve merkreputatie opbouwen. Een mooi voorbeeld hiervan is een goede klantenservice bieden en snel te reageren op vragen of klachten. Een bedrijf kan hiervoor ook een Webcare-team inzetten.  
  • Stimuleren van merkloyaliteit: Regelmatig in contact zijn met je volgers op social media vergroot de loyaliteit aan je merk. Door volgers op de hoogte te houden van nieuws en ontwikkelingen binnen je bedrijf, ontstaat er vaak een hechtere band.  
  • Meer verkeer richting verkoop: Het genereren van leads en sales. Ook hiervoor kan social media gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan het bieden van speciale aanbiedingen en kortingen aan je volgers. 
  • Vergroten van autoriteit en thought leadership: Wanneer je regelmatig waardevolle content deelt en je expertise laat zien kan je jezelf positioneren als een thought leader binnen je vakgebied. Dit kan leiden tot meer geloofwaardigheid en vertrouwen bij volgers en potentiële klanten. 

Kortom, social branding kan helpen om je merk te laten groeien en je bedrijfsdoelen te bereiken. Wat moet je hiervoor doen? Actief zijn op social media en waardevolle content delen! 

Hoe een bedrijf social branding kan toepassen

Social media is tegenwoordig booming, dus voor elk bedrijf ontzettend belangrijk. Maar hoe pas je als bedrijf social branding toe? Om social branding toe te passen moet een bedrijf een aantal stappen volgen. 

  1. Doelstellingen bepalen 

Maak concrete doelstellingen. Denk goed na over wat je wilt bereiken met social branding. Dit kunnen verschillende doelstellingen zijn, waaronder merkbekendheid vergroten, merkreputatie opbouwen, merkloyaliteit stimuleren, merkloyaliteit of meer verkeer richting verkoop.   

  1. Doelgroep identificeren 

Identificeer je doelgroep en doe goed onderzoek op welke social media je doelgroep actief is. Het begrijpen van de demografie, interesses en gedrag van de doelgroep helpt je bij het bepalen welke platforms je moet inzetten en wat voor soort content je moet delen om dichterbij je doelgroep te komen en gerichte content te creëren die aansluit bij hun behoeften. 

  1. Een social media strategie ontwikkelen

Een social media strategie helpt een bedrijf om doelen te bereiken. Het ontwikkelen van een social media strategie is een voortdurend proces dat zich aanpast aan de veranderende doelen en marktomstandigheden. 

  1. Content creatie

Een bedrijf moet relevante en boeiende content maken. Het moet aantrekkelijk zijn voor de doelgroep en boeiend om te lezen, kijken of beluisteren. Dit kan variëren van tekst tot afbeeldingen, video’s, blogposts, podcasts, webinars en infographics. De inhoud moet aansluiten bij de waarden en doelen van het bedrijf. Het moet een positieve associatie met het merk creëren. 

  1. Interactie met volgers

Interactie met je volgers aangaan helpt bij het opbouwen van relaties en vergroot de betrokkenheid. Dit kan bijvoorbeeld door het beantwoorden van vragen, reageren op opmerkingen en het organiseren van wedstrijden en evenementen. Het is een tweerichtingsverkeer. Dus investeer in je volgers! 

  1. Meten en bijsturen

Het is belangrijk om de resultaten te monitoren en analyseren. Op basis van deze gegevens kan een bedrijf bijsturen en de strategie verder ontwikkelen om nog dichterbij de doelgroep te komen en betrokkenheid te vergroten. Daarnaast is het ook goed om de ROI te meten en optimaliseren. Dit kan door het bijhouden van doelen en conversies en het regelmatig analyseren van de resultaten. Zo kan een bedrijf zien welke strategieën het beste werken. 

 5 aandachtspunten voor een goede social branding 

Afgelopen jaren hebben steeds meer bedrijven social branding toegepast om een onderscheidende sociale identiteit te creëren die bijdraagt aan hun eigen reputatie. Hierbij wordt de focus gelegd op vijf belangrijke aspecten. 

  1. Uitstraling

Alles wat te maken heeft met de huisstijl. Denk onder andere aan een logo, profielfoto, omslagfoto en kleuren. Het is belangrijk dat de inhoud in dezelfde trant vorm wordt gegeven zoals beschreven in de huisstijl. 

  1. Betrokkenheid

De betrokkenheid met klanten is ook een belangrijk aspect. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Het is vrij simpel en staat in lijn met community management. Een makkelijk voorbeeld is het volgen van nieuwe (potentiële) klanten, het reageren op reacties en berichten van volgers en het liken van hun content. Zo zorg je als bedrijf voor een ‘menselijke’ touch. 

  1. Afstemmen van content

Het is belangrijk om de content af te stemmen op verschillende kanalen die worden gebruikt. Waarom is dit belangrijk? Ieder kanaal heeft een andere doelgroep en dat wil vaak zeggen; verschillende behoeftes. LinkedIn is bijvoorbeeld zakelijker ingestoken dan Instagram. Daarentegen lijken Instagram en Facebook wel weer meer op elkaar. Uiteraard afgezien van het feit dat Instagram meer ‘beeld’ is en Facebook meer ‘tekst’. Het is dus van belang om goed in de doelgroep per kanaal te verdiepen en hier de content op af te stemmen. 

  1. Wees consistent 

Blijf periodiek actief op de social kanalen. Op deze manier wordt er een vertrouwensband opgebouwd met volgers. En dat is belangrijk, want zonder volgers kom je nergens! Er zijn verschillende tools die ingezet kunnen worden voor het automatisch plaatsen van berichten. 

  1. Wees authentiek

Bedrijven die authentiek zijn, stralen meer vertrouwen en stabiliteit uit. Dit zorgt ervoor dat de doelgroep een merk beter onthoudt. Wie authentiek wil zijn, moet zich verdiepen in storytelling. Dit is een inspirerende communicatiemethode die mensen verbindt. Het vertellen van een eigen verhaal op een pakkende manier. Storytelling werkt openheid, vertrouwen en verbondenheid in de hand. 

Hieronder volgen nog een aantal aandachtspunten om een goede social branding neer te zetten.

  • Werk samen met influencers: Samenwerken met influencers in de branche van het bedrijf kan nuttig zijn om het merk te promoten en zo de betrokkenheid te vergroten. Deze samenwerkingen kunnen variëren van betaalde samenwerkingen tot het verstrekken van producten in ruil voor vermeldingen. 
  • Houd rekening met het algoritme van social media: Ieder social media platform heeft een eigen algoritme dat bepaalt welke inhoud aan de gebruikers wordt getoond. Blijf daarom op de hoogte van de algoritmen en pas de strategie hierop aan om het bereik en de betrokkenheid te maximaliseren. 
  • Maak gebruik van visuele elementen: Visuele elementen zoals afbeeldingen, video’s en infographics kunnen de betrokkenheid van de doelgroep vergroten en bijdragen aan een consistente merkidentiteit. Verdiep je als bedrijf ook eens in video content op social media. Steeds meer social media gebruikers geven de voorkeur aan het bekijken van video’s in plaats van het lezen van tekst. Het is daarom belangrijk om hoogwaardige video content te creëren die aansluit bij de interesses en behoeften van de doelgroep.  

Tot slot, en het klinkt misschien heel logisch, maar social branding is Mobile-First. Volgers kijken vooral naar social media via hun smartphone. Social media campagnes worden vooral ontwikkeld op een computer of laptop. Tip: kijk ook even of het er op een mobiele telefoon goed uitziet en of het werkt. 

Aan de slag met social branding 

Kortom, social branding is een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie van bedrijven. Het biedt veel mogelijkheden. Om succesvol te zijn in social branding is het belangrijk om bovengenoemde aandachtspunten en stappen toe te passen. Zo kan een bedrijf een sterke social branding strategie ontwikkelen en uitvoeren om het merk op een positieve manier te presenteren op social media. Hierdoor kan een bedrijf zich onderscheiden van concurrenten. 

Social branding is een voortdurend proces dat tijd en energie kost, maar het kan echt een waardevolle investering zijn voor ieder bedrijf dat zich wil onderscheiden op social media en een sterke relatie wil opbouwen met zijn doelgroep. Een goed advies: ga als bedrijf aan de slag met social branding! 

Dit artikel is samengesteld in samenwerking met specialist Thomas van der Kuijl

Backlinks of advertorial?

Laten we je site direct boosten!

Gerelateerde artikelen

Webdesign, hoe doe je dat? Headerfoto

Webdesign: hoe doe je dat? 5 handige tips!

Webdesign: hoe doe je dat? Als je je ooit hebt afgev...

Hoe is webdesign ontstaan header foto

Hoe is webdesign ontstaan: een duik in de ges

De oorsprong van webdesign Webdesign is een essentie...

Grafisch ontwerp in het nu headerfoto

Grafisch ontwerp in het nu: de balans tussen

1. Hoe grafisch ontwerp veranderde Van papier naar s...

Briefing

Een goede briefing schrijven voor het ontwikk

Een goede briefing schrijven, is vandaag de dag een abs...

Wat is tone of voice headerbeeld

Wat is tone of voice? Alles over deze marketi

Wat is tone of voice? Tone of voice is een term die ...

Wat kost een logo ontwerp

Wat kost een logo ontwerp?

In de hedendaagse zakenwereld kan een logo zoveel meer ...

error: LET OP: De content op deze site beveiligd.