Wat houdt design thinking In: Een korte kenni
Wat houdt design thinking in? Design thinking is een...
In een digitale wereld waar elke ontwerper met één klik duizenden afbeeldingen kan vinden, kan originaliteit soms zoek raken. Formstorming biedt hier een oplossing voor. Het is een techniek die ontwerpers helpt om verder te denken dan het eerste, meest voor de hand liggende idee.
Malcolm Grear had het bij het rechte eind toen hij zei: “Een echt probleem heeft zelden een simpele oplossing.” Formstorming moedigt ontwerpers aan om verder te gaan dan het voor de hand liggende, op zoek naar vernieuwende concepten en ideeën.
Hoewel formstorming vaak wordt geassocieerd met professioneel ontwerp, kan iedereen die creatief bezig is er baat bij hebben. Het gaat erom dat je jezelf uitdaagt om op nieuwe manieren naar een probleem of concept te kijken.
Een effectieve oefening binnen formstorming is om één onderwerp te kiezen en dit op honderd verschillende manieren te benaderen. Door dit te doen, dwing je jezelf om buiten je comfortzone te treden en het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Het kan gaan om kleurgebruik, vorm, textuur of zelfs de emotie die het ontwerp oproept. Het doel is om je creatieve grenzen te verleggen en nieuwe manieren te ontdekken om een boodschap over te brengen.
Er zijn specifieke sjablonen beschikbaar die je kunt gebruiken tijdens het formstormen. Deze sjablonen helpen je om je ideeën op een gestructureerde manier vast te leggen en te ontwikkelen.
Probeer elke dag een nieuw ontwerp of concept te bedenken. Dit houdt je scherp en zorgt ervoor dat je continu in een creatieve mindset blijft.
Met zoveel visuele prikkels om ons heen is het essentieel dat ontwerpen opvallen en betekenis hebben. Formstorming zorgt ervoor dat ontwerpen niet alleen aantrekkelijk zijn, maar ook doordacht en relevant. Dus, de volgende keer dat je voor een ontwerpuitdaging staat, overweeg dan formstorming als je geheime wapen om tot innovatieve oplossingen te komen.
Dit artikel is samengesteld in samenwerking met specialist Thomas van der Kuijl